Lockdown voor de arbeidsmarkt, nee toch?! (deel 2)

Door: Fons Verduin 18-3-2020

Categorieën
:
Smart Connections,
Hoe haal je nu met jouw team de performance-doelstellingen?

Even terug naar de aanleiding. Het Corona-virus eist zijn tol. Gezondheidsissues te over. En ook maatschappelijke issues. Het is crisis. En bij een crisis wordt onvermijdelijk direct ook gekeken naar financiële aspecten. Kosten vooral, want die zijn immers vaak direct te beïnvloeden. Inhuur van externe krachten en tijdelijke contracten lijden hier vaak onder. En ook een vacaturestop is al snel afgekondigd. Maar is dat wel zo logisch? Komt dat de bedrijfsresultaten wel ten goede? Op hele korte termijn misschien wel, maar op de iets langere termijn? Dat is niet zo 1-2-3 te zeggen.

Ik zie het zo, deel 2:

Keek ik bij het vorige scenario naar de bereidheid bij (veelal goede!) kandidaten om juist op dit moment open te staan voor een nieuwe baan, nu kijk ik even vanuit het perspectief van de manager. Áls je al een of meer vacatures in jouw team of organisatie had, dan was dat omdat je mensen nodig had. Ofwel ter vervanging ofwel ter uitbreiding. En waarom? Je had, en hebt, doelstellingen te halen. Die doelstellingen worden nu veelal niet direct bijgesteld. Als je deze op korte termijn, in alle hevigheid van de Corona-verspreiding, niet kunt halen, heb je als alles weer enigszins genormaliseerd is extra veel te realiseren. Werk aan de winkel! Maar als je niet nú die vacatures gaat vervullen, heb je die nieuwe mensen met wie je dat wilt gaan doen voorlopig ook niet aan boord. Ook niet in de betere tijden, die ongetwijfeld wel weer gaan komen. Als je het vorige scenario combineert met dit scenario, is het niet zo gek om te bedenken: time to recruit!

Heb je zelf de tijd en competenties niet om de juiste mensen hiervoor te vinden, dan kan de juiste recruitmentpartner jou helpen met het detecteren én de selectie(!) van het benodigde talent. Het gaat absoluut drukker worden met kandidaten voor vacatures, dus weeg af hoe je het meest efficiënt en effectief tot de best passende kandidaten komt. Ik heb wel een idee…

Fons Verduin
Managing consultant Interim & Recruitment
Smart Connections

(Dit is deel 2 van het drieluik, deel 1 kun je hier teruglezen.)