Coronacrisis heeft grote impact op zzp-ers in data-driven marketing

Door: Ruud Verduin 15-5-2020

Categorieën
:
Smart Connections,

Smart Connections heeft in mei 2020 een enquête gehouden onder de zzp-ers in data-driven marketing in Nederland. In hoeverre zijn zij geraakt door de Coronacrisis?  Wat zijn hun vooruitzichten?
Samenvattend: veel professionals zijn zwaar geraakt. Toch is er ook veel positiviteit en vertrouwen in de toekomst. 


4 op de 10 (bijna) geheel teruggevallen in inkomsten
Dat het Corona-effect niet aan de zzp-ers in data-driven marketing is voorbij gegaan blijkt wel uit het feit dat bijna 4 op de 10 zzp-ers een grote tot zeer grote terugval in inkomen hebben.
Een op de drie verdient nog net zoveel als voor de crisis. Een hele kleine groep is juist in inkomen gestegen. Vergeleken met andere professionals in de marketing/communicatiebranche vallen deze resultaten nog mee.
Als reden voor het inkomensverlies meldt 57% dat opdrachten door de Coronacrisis zijn gestopt of on-hold gezet, 65% heeft het moeilijk om nieuwe opdrachten te vinden.



Hoe snel zal de markt weer aantrekken?
Interimprofessionals in data-driven marketing zien de markt niet snel weer terugkomen op het oude niveau. Natuurlijk hoopt men hierop, maar er is ook sprake van realisme dat het nog een tijd gaat duren. Ruim de helft verwacht dat tijdens of na de zomer het aantal interimopdrachten behoorlijk zal aantrekken, terwijl een kwart eerder denkt aan volgend jaar. Bijna de helft verwacht dat pas in 2021 hun inkomsten op het oude niveau (of een nieuw normaal?) zullen zijn.




Nieuwe projecten? Ja, voor inhaalslag en transformatie!
Tweederde van de zzp-ers verwacht dat bedrijven later dit jaar veel nieuwe projecten/activiteiten zullen starten om een inhaalslag te maken. Een nog groter deel van de professionals verwacht ook nieuwe projecten op het gebied van customer experience transformatie en nieuwe bedrijfsstrategieën. Drie op de 5 zzp-ers rekent erop dat bevroren budgetten weer vrijkomen.


Wat zal de groei weer op gang brengen?
Hier wordt redelijk divers over gedacht. Het meest genoemd worden verdere digitalisering en meer focus op innovatie en data-driven werken. Ook de inhaalvraag wordt regelmatig genoemd, er worden weer budgetten vrijgemaakt waar deze eerder zijn bevroren. Hierbij wordt uitgegaan van economisch herstel, waardoor het vertrouwen toeneemt.
Een derde stroming vormt de visie op de arbeidsmarkt: de flexibilisering van arbeid zal zich alleen maar verder voortzetten. Dat zien ook trendwatchers, terwijl de overheid toch lijkt in te zetten op meer vastigheid en zekerheid. Interessante tegenstelling. De schaarste van gekwalificeerde professionals zal ook voor zzp-ers interessant blijven in ons segment.


Blijven ze zelfstandig ondernemer?
Heeft deze crisis de zzp-er aan het wankelen gebracht? Dat kun je wel zeggen: voor 35% van de zzp-ers is het interimbestaan niet meer zo vanzelfsprekend. Zij staan nu ook open voor een vaste baan, ook al vinden ze een interimopdracht net zo goed nog interessant. Het geeft toch aan dat er meer behoefte aan zekerheid ontstaat. Dat is niet zo gek in het licht van de inkomensderving en onzekerheid. 62% voelt zich evenwel helemaal goed bij het ondernemerschap en wil sowieso zelfstandig professional blijven. Geen van de respondenten wijst het zzp-er zijn volledig af. De vrijheid en uitdagingen als interim professional blijven lonken.

 


Voor meer informatie: Smart Connections.

Smart Connections is een gespecialiseerd interim & recruitment bureau voor CRM, data intelligence en digital marketing.