Wat zijn jouw kansen op de arbeidsmarkt?

Door: Janneke Van Nunen (Smart Connections) 22-8-2016

Categorieën
:
Smart Connections,

Gisteren sprak ik uitgebreid met een vriendin van mij. Zij werkte al tien jaar bij hetzelfde bedrijf. Met veel plezier werkte ze in verschillende functies. Soms dacht ze er over om verder te kijken, maar altijd kwam er wel weer iets interessants op haar pad binnen de organisatie en bleef ze. Tot drie maanden geleden. Na de zoveelste reorganisatie vond ze het tijd om de vleugels uit te slaan. En toen lag de wereld ineens voor haar open. Maar sloegen ook onbekende gevoelens toe als onzekerheid en onwetendheid. Waar moest ze in hemelsnaam beginnen?

Hoe staat het met jouw ontwikkeling?
Mijn vriendin weet wat ze leuk vindt en wat voor baan ze zoekt. Na een ontdekkingsreis in de wereld van solliciteren, is ze nu voor verschillende functies in de running. Dat komt wel goed. Maar hoe staat het met jouw ontwikkeling? Wanneer heb jij voor het laatst een selectiegesprek gevoerd? Wanneer heb je voor het laatst een opleiding gevolgd? En wat zijn jouw kansen op de arbeidsmarkt? Behalve inzicht in jezelf, is het ook belangrijk om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de gaten te houden. De ontwikkelingen in jouw vakgebied vertellen je namelijk waar jouw kansen en mogelijkheden liggen.

Ontwikkelingen in het data-driven marketingvak
Dankzij de technische ontwikkelingen in marketing groeit de vraag naar data-driven marketingprofessionals razendsnel, terwijl het aantal beschikbare professionals schaars is. Vrijwel alle grote bedrijven in Nederland beschikken over een data afdeling. De ene organisatie werkt al tien jaar aan marketing intelligence en beschikt over een team van 15 professionals, terwijl de buurman het met 1 data-analist doet. Zo zie je ook dat één functietitel veel verschillende functieniveaus kan betekenen. Een customer intelligence manager bij IKEA is iets heel anders dan een customer intelligence manager bij TUI of TMG. Een vacaturetekst geeft vaak ook geen duidelijk inzicht in de inhoud van de functie, omdat de ‘standaard’ functietaken worden genoemd die bij de specifieke functietitel horen. Het komt regelmatig voor dat de organisatie eigenlijk een ander profiel zoekt dan beschreven wordt. Een recruitmentbureau kan dan vaak van nut zijn, omdat ze de organisatie en haar niveau van data-driven marketing kent en doorvraagt naar de uitdaging die deze functie echt inhoudt.

Vraag naar specialisten
Wanneer we het over data-driven marketingprofessionals hebben, bedoelen we professionals binnen de marketingwereld die opereren op basis van data. Zo zijn er online marketeers, e-mail marketeers, social media marketeers, data-analisten, crm marketeers, etcetera. Het marketingvak vraagt steeds meer om specialisten. Er komen nieuwe specialismen bij en andere specialismen verdwijnen op termijn. De kans is groot dat de marketeer van morgen digitaal onderlegd is en daardoor de term online marketeer verdwijnt. En wie weet zoeken bedrijven volgend jaar wel een whatsapp-marketeer, een marketing technologist of bestaat er dan alweer een nieuw kanaal waarvan we nu nog geen weet hebben. Blijf daarom goed op de hoogte van de ontwikkelingen in je vakgebied. Denk na over de richtingen die jij interessant vindt en blijf je daarin ontwikkelen. Volg en participeer in discussies in relevante Linkedin-groepen. Heb je beschikking over een opleidingsbudget? Maak er dan gebruik van en breid je kennis verder uit. Als jij weet wat je wilt en de juiste kennis daarvoor hebt ontwikkeld, dan staat er weinig in de weg om jouw baan te vinden.

Wil je weten hoe het met de ontwikkelingen staat in jouw specifieke vakgebied? En wil je jouw kansen op de arbeidsmarkt inschatten op basis van jouw cv en LinkedIn profiel? Mail dan nu je cv en een beschrijving van jouw gewenste functie of richting naar fons.verduin@smartconnections.nl. Dan analyseren wij jouw kansen op de arbeidsmarkt en geven je persoonlijk terugkoppeling!