Klantgericht & data-driven
de beste mensen voor de leukste jobs
">
Het Corona-virus eist zijn tol. Gezondheidsissues te over. En ook maatschappelijke issues. Het is crisis. En bij een crisis wordt onvermijdelijk direct ook gekeken naar financiële aspecten. Kosten vooral, want die zijn immers vaak direct te beïnvloeden. Inhuur van externe krachten en tijdelijke contracten lijden hier vaak onder. En ook een vacaturestop is al snel afgekondigd. Maar is dat wel zo logisch? Komt dat de bedrijfsresultaten wel ten goede? Op hele korte termijn misschien wel, maar op de iets langere termijn? Dat is niet zo 1-2-3 te zeggen. Ik zie het zo...
Verschillende sectoren worden natuurlijk keihard geraakt, maar sommige organisaties varen – hoe ongelukkig dat ook klinkt - zelfs wel bij een tijdelijke crisis. Neem nu Amazon dat al heeft aangekondigd 100.000 nieuwe banen te hebben vanwege de enorme groei in online bestellingen. Coolblue meldt ook sterke groei in de online verkopen. Ze zullen echt niet de enige e-commercebedrijven zijn die juist nu willen c.q. moeten groeien. Maar ook diverse andere branches staan niet ineens stil. Telecom, energie, streamingdiensten, bezorgdiensten, zowel van goederen als van food en de verse maaltijd. Zij zullen ook wel blijven doorgaan met het werven van personeel. Moeten de organisaties die in zwaarder weer verkeren dan wel stoppen?
Ik denk van niet.
Hierbij trek ik de parallel met de Corona-aanpak die de regering voorstaat: we gaan in “social distance” met z’n allen om de Corona-piek zoveel mogelijk uit te spreiden en de economie toch draaiende te houden. (Met hulp en financiële steun van de overheid, is inmiddels gebleken, groot gebaar!) We proberen een “total lockdown” te vermijden. We moeten immers dóór! Nú, maar ook met het oog op snel kunnen doorpakken als de tijden weer beter worden.
Met de arbeidsmarkt is dat mijns inziens net zo: als alle plannen in de ijskast belanden, de inzet van broodnodige zzp-krachten tot nul wordt gereduceerd en de arbeidsmarkt op slot gaat, lopen organisaties hetzelfde risico. Dan is de vraag naar goed personeel straks weer zo hoog, dat organisaties niet in staat zijn zich voor de volle 100% op groei te focussen. Mijn devies is dan ook: afvlakken OK, maar niet terug naar nul!
OK, ik preek misschien een beetje voor eigen parochie, onze business is immers gebaat bij arbeidsmobiliteit, maar ik probeer het tóch neutraal te zien (met de nodige “social distance”.). Ik zie diverse scenario’s waarom je hiervoor nu niet “op je handen” moet gaan zitten. Het voorkomt dat je anderen per ongeluk de hand schudt, dat wel.
Een drieluik…
Deel 1 (van 3).
Veel meer kandidaten op de markt, zowel actief zoekend als met latente interesse.
Juist door bezuinigingen gaan mensen om zich heen kijken. Uit onzekerheid over hun huidige baan en toekomst, of misschien moeten ze wel ongelukkigerwijs afvloeien doordat ze nog een bepaalde tijd contract hebben. Sommige mensen blijven zitten waar ze zitten: “je weet wat je hebt, niet wat je krijgt”, als is dat eerste natuurlijk niet helemaal waar. Anderen kiezen juist bewust voor een nieuwe omgeving, niet alleen voor de komende paar maanden (waar Amazon op afkoerst), maar ook waar ze zich na de crisis verder kunnen ontwikkelen. Ik durf te stellen dat de professionals met zelfvertrouwen zich juist nu oriënteren. Zeer zeker in beroepen waar schaarste heerst, en dat is bijvoorbeeld (niet geheel toevallig, ahum) in data-driven marketing altijd al het geval. Hier ligt dus juist de kans voor organisaties om nú “toe te slaan” op de arbeidsmarkt. Heb je nu, maar vooral in het “Coro-na-tijdperk” iets te bieden aan kandidaten, probeer dan door te pakken!
Heb je zelf de tijd en competenties niet om de juiste mensen hiervoor te vinden, dan kan de juiste recruitmentpartner jou helpen met het detecteren én de selectie(!) van het benodigde talent. Het gaat absoluut drukker worden met kandidaten voor vacatures, dus weeg af hoe je het meest efficiënt en effectief tot de best passende kandidaten komt.
Ik heb wel een idee...
Fons Verduin
Managing consultant Interim & Recruitment
Smart Connections